Кметът на София Йорданка Фандъкова се опита да заблуди жителите на

...
Кметът на София Йорданка Фандъкова се опита да заблуди жителите на
Коментари Харесай

Фандъкова си приписа несъществуваща прозрачност в общинския бизнес

Кметът на София Йорданка Фандъкова се опита да заблуди жителите на града, че е огласила обществено резултатите от инспекцията на подчиненото й звено „ Вътрешен надзор “ за метода, по който се ръководи общинското сметосъбиращо сдружение „ Чистота Искър “. Изявлението бе направено по време на спор с съперника й Мая Манолова в ефира на Нова телевизия. Реакцията на Фандъкова пристигна, откакто Манолова сподели отчета и изчете част от заключенията в него. „ Некомпетентно управление и счетоводство. Злоупотреба с власт от страна на шефа на сдружението. Конфликт на ползи. Назначения с родствени връзки в управлението. Неефективен надзор от инспекторите и контрольорите. Съставяне на документи с погрешно наличие. Манипулирано счетоводство. Сключване на непозволени цивилен контракти и назначение на мъртви души “, изреди някогашният омбудсман и разяснява, че столичната администрация е скрила този отчет, „ с цел да не се види по какъв начин се ръководят столичните сдружения “. „ Отново лъжете и подвеждате хората. Този отчет съм го изпратила персонално в прокуратурата незабавно след правенето му. Това ли е криене? Аз назначих тази инспекция. Резултати от нея съм изнесла обществено пред медиите. Ваше изказване е, че този отчет е прикрит от жителите “, отговори Фандъкова.

Всъщност ръководството и финансовото положение на „ Чистота Искър “ и изобщо парите за чистотата на града е една от най-яростно защитаваните секрети в мандатите на ГЕРБ. Заради общинското дружество избухна скандал през лятото, откакто стана ясно, че през него в сметосъбирането на София се е върнал някогашният главен състезател в този бизнес – Румен Гайтански-Вълка. През 2018 година „ Чистота Искър " е дала 97 на 100 от дотацията си от общината, която е на стойност над 12 млн. лева, на компанията на Гайтански „ Грийн партнърс " за наем на техника за разчистване. Разкритието бе направено не от ГЕРБ, а от съветника на БСП Милка Христова. От нея се разбра, че на дирекцията за вътрешен одит на общината е предоставено да ревизира компанията след голям брой сигнали. Именно тази инспекция приключи с въпросния отчет, който общината изпрати на прокуратурата. ГЕРБ обаче премълча неговото наличие и се наложи Милка Христова да изиска отчетът да стане притежание на целия общински съвет, а не заметен под килима. Така и не стана ясно дали той е възложен на съветниците. „ Сега “ също го изиска от администрацията, само че получи отвод. Част от упоменатите от Манолова нарушавания излизат за пръв път на бял свят.

Скандалът от лятото не е нов, въпреки че ГЕРБ се пробваха да го показват по този начин - компанията работи с външни реализатори от десетилетия. Преди няколко години в. " Сега " стигна до съда, с цел да получи от администрацията на Йорданка Фандъкова достъп до договорите на " Чистота-Искър ", които демонстрираха скандални практики и свързани компании. При последния скандал от „ Московска “ 33 още веднъж бяха спестовни на информация. В. " Сега " зададе поредност от въпроси, на които администрацията на Фандъкова отговори само, че през февруари тогавашният изпълнителен шеф на „ Чистота Искър " Юлиян Методиев е бил уволнен поради контракта с " Грийн партнърс ". От общината не предоставиха информация дали договорът към момента е в действие, само че от отговорите се подразбираше, че той продължава да работи. Принципал на компанията е общинският съвет на София, а шефовете й се назначават с негово решение. Дружеството дава отговор за почистването на „ Красно село ", „ Красна поляна “ и „ Люлин " - активност, която получи без конкурс.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР